A C60 molekulák részecske-hullám dualitása

Nature c. folyóirat, 401. szám, 1999. október 14., 680-682. oldal

 

szerzők:

Markus Arndt, Olaf Nairz, Julian Vos-Andreae, Claudia Keller, Gerbrand van der Zouw, Anton Zeilinger

Institut für Experimentalphysik, Universität Wien, Boltzmanngasse 5, A-1090 Wien, Austria

 

Fordította: Hetényi György, II. geofizikus, 2000. április

 

A kvantumszuperpozíció a kvantummechanika egyik fő alkotóeleme, amely ez utóbbi több paradoxonát is feloldja. Az olyan anyagokra, mint az elektron, az atom, a kis van der Waals nyaláb és a neutron, a de Broglie anyaghullámok szuperpozícióját már régen megfigyelték. Ám nagyobb tárgyakra az anyaghullám-interferometria annak ellenére is kihívás maradt, hogy az alapvető kvantummechanikai, metrológiai és litográfiai kísérletekhez használt hatékony atominterferometriás technikák kifejlődtek. Ebben a cikkben beszámolunk a C60 molekulák de Broglie hullám interferenciájának megfigyeléséről anyagi abszorpciós rácson való diffrakció által. Ez a molekula a legmasszívabb és a legösszetettebb tárgy, amin valaha a hullámviselkedést megfigyelték. Különös érdekesség az a tény, hogy a C60 klasszikus értelemben véve majdnem test, mivel számos gerjesztett belső szabadsági foka van, melyekhez lehetséges környezeti csatolások tartoznak. Ilyen csatolások szükségesek a dekoherencia megjelenéséhez, sugallva ezzel azt, hogy a nagy molekulákon végzett interferencia-kísérleteknek könnyíteniük kéne az eljárás részletes tanulmányozását.

Amikor az atomnál nagyobb és összetettebb tárgyak de Broglie hullám-jelenségeiről van szó, a fullerének alkalmas alanynak tűnnek. Felfedezésük, valamint az ezt követő hatékony és nagy tömegben való gyártási módszer feltalálása után ma már könnyen beszerezhetőek. Kísérletünkben tömegesen gyártott, 99,5 %-os tisztaságú C60 fulleréneket használunk, melyeket egy 900 és 1000 K közötti hőmérsékletű kályhában szublimálunk. A kijövő molekula nyaláb két kollimátorrésen halad keresztül, melyek vastagsága egyenként 10 mm, távolságuk pedig 1,04 m. Ezek után áthaladt egy szabadon álló nanofabrikált SiNx rácson, melynek rácsszélessége 50, rácsállandója pedig 100 nm volt.

A diffrakciós rács mögött 1,25 m-el észlelhető volt az interferenciakép, melyet egy térfelbontású detektorral észleltünk. A kép egy látható argon-ion lézernyalábból állt (melynek minden vonala 24 W-os), amelyet 8 mm gaussi vastagságra fókuszáltunk. (Ez az a távolság, ami alatt a fényintenzitás a nyaláb középpontjában 1/e2-ed részére csökken). A fénynyaláb függőlegesre volt állítva, párhuzamosan a diffrakciós ráccsal és a kollimátorrésekkel. Megfelelő tükörrendszert használva az interferenciaképen keresztül megvizsgálható a fókusz mikrométer felbontással. Ezután az abszorbeált fény melegítéssel valamint termikus elektronemisszióval ionizálja a C60 fulleréneket. A detektálási tartomány magassága 1 mm-nél kisebbnek adódott, ami összhangban van azzal, hogy a teljes Rayleigh-távolság 800 mm volt, és hogy az egész ionizációs eljárás erősen energiafüggő. A termionos mechanizmus egyik jelentős előnye, hogy egyáltalán nem detektálja a vákuumban maradt egyéb gázokat. Ekkép­pen el tudtunk érni másodpercenként egynél kevesebb dark count rate-et viszonylag kevéssé nagy vákuum mellett is (5 ´ 10-7 mbar). Ezek után a fullerén ionokat egy optimális lencse­rendszerrel fókuszáltuk, és egy BeCu konverziós elektródával -9 kV-on felgyorsítottuk, ahol elektronok emisszióját indukálták, melyet ezután egy Channeltron detektorral kinagyítottunk.

Az egyenes beállítás döntő fontosságú a kísérlet folyamán. Először is annak érdekében, hogy megtaláljuk a nyalábot, a kollimátor apertúrái mozgatható piezo-rések, melyek 0-60, illetve 0-200 mm-es tartományban nyithatóak az első illetve a második rés esetében. A vákuumkamra szorosan egy optikai asztalhoz van rögzítve az ionizációs lézerrel együtt annak érdekében, hogy a térbeli elhajlás minimális legyen.

A gravitáció hatását szintén figyelembe kell vennünk az elrendezésben. A legvalószí­nűbb sebesség esetén (220 m/s) a fullerének 0,7 mm-t esnek, mialatt áthaladnak a berendezé­sen. Ez tehát egy kényszert ró ki a rács maximális dőlésére, tekintettel a gravitációra. Mivel az első rend maximumának elhajlási szöge tipikusan 25 mrad, a rács dőlése legfeljebb 1 mrad lehet anélkül, hogy az egy elhajlási rendbe eső molekulák még ne essenek egybe egy másik sebességosztályba tartozó szomszédos elhajlási rend pályájával. A kísérleti görbék akkor kezdenek aszimmetrikussá válni, mikor a rács dőlése több mint 500 mrad-dal eltér az optimális függőleges irányítástól.

A 2/a ábra világosan mutatja a központi maximumot és az első rend diffrakciós csúcsait. A nulladik és az első rend közötti minimumok jól elkülönülnek, ez a rács két szomszédos résén áthaladó C60 molekulák de Broglie hullámainak kioltását jelenti. Összehasonlításként a 2/b ábrán bemutatjuk a diffrakció nélküli kollimált nyaláb profilját. A sebességeloszlást függetlenül mértük a repülési idő alapján, és ez jól illeszkedik a f(v) = v3 exp( - (v - v 0)2/v 2m) függvényre, ahol v0 = 166 m/s és vm = 92 m/s, ahogyan ezt egy maxwelli effúzív nyaláb és egy szuperszonikus nyaláb közötti átmenetnél elvárjuk. A legvalószínűbb sebesség 220 m/s volt, megfelelően a 2,5 pm-es de Broglie hullámhossznak. A maximum felénél a teljes széles­ség 60%-nak adódott, ami nagyjából 5 pm-es longitudinális koherenciahosszat eredményez.

Az interferenciamintázat alapvető tulajdonságait Kirchoff elemi diffrakcióelméletének alapján értelmezhetjük, ahol a rácsállandó 100 nm, és ahol figyelembe vesszük mind a kollimáció véges szélességét, mind pedig a kísérletileg meghatározott sebességeloszlást. Az illesztési paraméterek a következők voltak: a kollimáció szélessége, egy egyedi rés s0 szélessége, a detektor lézernyalábjának effektív szélessége, valamint egy általános szorzótényező. Feltéve, hogy az összes rés tökéletes és azonos, a modell nagyon jól visszaadja az interferenciakép középső csúcsát, ahogyan ez a 2/a ábrán látszik, viszont nem illeszkedik a mintázat "szárnyaira".

A modell és a kísérleti adatok egyezését, beleértve a 2/a ábra "szárnyait" is, a következő módon érhetjük el: meg kell engednünk a rácson levő összes rés szélességének gaussi variációját, ahol az átlagos résszélesség s0 = 38 nm lesz, a félérték-szélesség pedig 18 nm. Ez a legjobban illeszkedő s0 eredmény a legvalószínűbb résszélességre jelentősen kisebb, mint a gyártó által megjelölt 55 ± 5 nm-es érték (Savas T. A. és Smith H. szóbeli közlése). Ez az irányvonal viszont egyezik azokkal az eredményekkel, amelyeket a nemesgázok és a He-nyalábok diffrakciójából kaptunk. Ezekben a kísérletekben a láthatóan szűkebb rést úgy értelmezték, mint molekulák és a SiNx rács van der Waals kölcsönhatásának befolyását, mialatt az előbbiek áthaladnak az utóbbin. Nagyobb polarizálhatóságuk miatt azt várnánk, ez az effektus hangsúlyosabb lesz a C60 molekulákra. Az azonos rácsokon végzett előző kísérletek fényében az eloszlás szélessége szintén igazoltnak látszik: a gyártási eljárás és az adszorbensek is felelhetnek ezért a tényért (Savras T. A. és Smith H. szóbeli közlése). Nemrég a C70 molekulák interferenciáját is megfigyeltük.

A fullerénekkel való kvantuminterferencia vizsgálata több szempontból is érdekes. Először is az általunk mért és a számított interferenciakontraszt közötti egyezség azt sugallja, hogy nem csupán a magas szimmetriával rendelkező, izotópikusan tiszta 12C60 molekulák, hanem a kevésbé szimmetrikus izotopomér 12C5913C és 12C5813C2 változatok is hozzájárulnak az interferenciamintázat kialakulásához, melyek 50%-os természetes valószínűséggel fordulnak elő. Ha csak az izotópikusan tiszta 12C60 molekulák járulnának hozzá az interferenciamintázat kialakulásához, akkor sokkal nagyobb hátteret észlelnénk.

Másodszor is hangsúlyozzuk, hogy a de Broglie hullámhossz számításánál (l= =h/Mv), a test teljes M tömegét kell figyelembe venni. Így tehát minden egyes C60 molekula egész, osztatlan részecskeként viselkedik a tömegközéppontja haladásakor.

Végül a C60 molekulák magas hőmérséklete utal a széles disztribúcióra, mind a mozgá­si, mind pedig a belső energia esetében. Az elmélet és a gyakorlat közötti megfelelő egyezségünk jelzi, hogy ez utóbbi nem befolyásolja a megfigyelt koherenciát. Mindezek a megfigyelések alátámasztják azt a nézetet, hogy minden egyes C60 molekula csak önmagával interferál.

A kvantuminterferenciás kísérletekben koherens szuperpozíció csak akkor lép fel, ha egyáltalán semmilyen információ (még elvben sem) kapható arról, hogy az interferáló részecske melyik pályán haladt. A környezettel való kölcsönhatás tehát dekoherenciához vezethet. Most azt vizsgáljuk, hogy kísérletünkben miért nem lépett fel dekoherencia, illetve, hogy hogyan tanulmányozhatnánk a dekoherenciát a kísérlet változtatásával, kihasználva a fullerének sokszínű belső, felépítésbeli tulajdonságát.

Az imént felvázolt kísérletfajtákban a "melyik pálya" kérdésre a válasz megadható a molekulák szórásos vagy emissziós eljárásainak segítségével, ami viszont a környezet belekeveredését, ezáltal az interferencia elvesztését jelentené. A lehetséges eljárások közül a következők a leglényegesebbek: vibrációs gerjesztés csillapodása infravörös sugárzás kibocsátásával, termikus fekete test sugárzás kibocsátása vagy elnyelése folytonos spektrumon, Rayleigh-szórás, valamint ütközések.

Amikor ezeket az effektusokat mérlegeljük, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy csak azok a szórási eljárások egyszerűsítik le a szomszédos réseken keresztül haladó pályák interferenciáját egyedi eseményekké, amelyek lehetővé teszik a C60 molekulák pályájának meghatározását. Ennek feltétele pedig: l<<d; vagyis a beeső vagy kibocsátott sugárzás l hullámhosszának kisebbnek kell lennie, mint a szomszédos rések közötti d távolság, ami a jelen kísérletben 100 nm. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor a dekoherencia jelensége ismét felléphet több fotonos szórás útján.

T » 900 K-es hőmérsékleten, mint ahogyan kísérletünkben is, minden egyes C60 mole­kulának Ev = 7 eV-os rezgési energiája van, melyet 174 rezgési módusban tárol. Ezek közül négy képes infravörös sugárzás kibocsátására lvib = 7-19 mm-es tartományban, ahol minden egyes Einstein együttható Ak = 100 s-1. A repülési idő alatt (t » 6 ms) egy C60 molekula tehát átlagosan 2-3 ilyen fotont képes kibocsátani.

Ezenfelül megfigyelték, hogy a forró C60 folytonos fekete test sugárzást bocsát ki, mely megegyezik Planck törvényével, ahol a mért egyesített emisszivitás Î » 4,5 ( ± 2,0) ´ 10-5 volt. Egy tipikus T » 900 K-es értékre a repülési idő alatt kibocsátott átlagos energia tehát csupán Ebb = 0,1 eV-ra becsülhető. Ez megfeleltethető (például) egyetlen foton kibocsátásának l = 10 mm-en. A fekete test sugárzás abszorpciójának befolyása még ennél is kisebb, mivel a környezet hőmérséklete kisebb, mint a molekuláé. Végül, mivel a semleges C60 molekula átlagos szabad úthossza a kísérletben meghaladja a 100 m-t, a háttérmolekulákkal való ütközés elhanyagolható.

Amint azt a fentiekben megmutattuk, a szóba jövő hullámhosszak túl nagyok egyetlen foton dekoherenciájához. A szórási arányok ugyanakkor túl kicsik ahhoz, hogy fázisdiffúziót keltsenek. Ez magyarázza a külső és belső szabadsági fokok szétválását, és az interferencia fennmaradását eme kísérletünkben.

Szokatlan dekoherencia kísérletek egész sora válik lehetővé majd a jövőben ennek a kísérletnek a továbbfejlesztéseként, nagy területű interferométereket használva. Egy háromrácsú Mach-Zender interferométer különösen jó választásnak tűnik, mivel ez 1 m-es rácstávolságra már 30 mm-es nyalábszétválasztást eredményez, ami jóval nagyobb, mint egy tipikus termikus foton hullámhossza. Ebben az esetben a környezet már egyetlen termikus fotonon keresztül megkapja a "melyik pálya" információt, valamint így az interferenciakontraszt is teljesen lerombolhatóvá válik. Egy ilyen kísérletben a folyamatosan ellenőrizhető paraméterek tehát a következők lennének: a fullerének belső hőmérséklete, a környezet hőmérséklete, a külső lézer sugárzás intenzitása és frekvenciája, az interferométer mérete, valamint a különböző háttérgázok nyomása.

Egy fejlesztett interferométernek más alkalmazásai is lehetnének. A korábbi atomoptikai kísérletekkel szemben például, melyek az egész spektrum csupán néhány vonalának kölcsönhatására voltak korlátozva, a fullerénekkel való interferencia lehetővé tenné számunkra, hogy (szerintünk) először tanulmányozzuk ezeket a természetesen megtörténő és mindenhol jelen lévő termikus eljárásokat, és a hullámhossz-függő dekoherencia mechanizmusokat. Egy másik lehetséges alkalmazása a molekulainterferometriának a pontos metrológia; a fejlesztett interferométer használható lenne a molekuláris polarizálhatóság mérésére. Ezen túl lehetséges lenne C60 interferometria felhasználásával Si szubsztrátokon SiC mintákat nanofabrikálni.

Ezenfelül megjegyezzük, hogy az alapvető különbség van az izotópikusan tiszta C60 és az olyan izotopomérek között, amelyek egy 13C nukleuszt tartalmaznak. Míg az előbbinek bozonos statisztikát kell mutatnia, az utóbbiaknak fermionosat Igyekszünk felfedni eme tulajdonság megfigyelhetőségének lehetőségét, például kimutatni a különböző forgási szimmetriát a két egyed között egy interferométerben.

Kísérletünkben az interferáló fullerén de Broglie hullámhossza már (körülbelül 400-as szorzóval) kisebb, mint átmérője. Minden bizonnyal érdekes lenne megvizsgálni olyan tárgyak interferenciáját, melyek mérete egyenlő, vagy akár nagyobb, mint a diffraktáló rendszer. A jelen munkában használt módszerekhez hasonlók, valószínűleg kiterjesztve az optikai diffrakciós rendszerek használatára, szintén alkalmazhatók lesznek nagyobb tárgyak, úgy, mint nagyobb makromolekulák, vírusok kvantuminterferenciájának tanulmányozására.