Környezetfizikai Laboratóriumi Gyakorlatok,
III. környezettan BSc. szakos hallgatók számára


 
 

Tudnivalók 2011


A gyakorlati jegy követelményei:

4 mérést kell elvégezni a félév során maximum 4 fős csoportokban, és az elméleti előadások zárthelyijét legalább 50%-ra meg kell írni ahhoz, hogy az első mérést el lehessen kezdeni. Minden mérésről személyenként egy jegyzőkönyvet kell beadni. Az elfogadott jegyzőkönyv jelenti a mérés eredményes befejezését. Bármely mérés eredménytelensége esetén a gyakorlati jegy elégtelen. Ezesetben gyakorlati jegy UV-csekk ellenében annyi pótmérést kell végezni, ahány eredménytelen mérése volt a hallgatónak.

Mérések kezdései: csütörtökön 10:00 és csütörtökön 12:00.

A kivételekről és minden egyéb új információról a Környezettan Hirdetőtáblán, és a Hirdetmények linken lehet majd információkat találni. A gyakorlat tiszta ideje (szünet nélkül) 1,5 óra. A méréseket a csoportok két hetente végzik, így van A és B heti csoportbeosztás.

Felkészülés a mérésekre: Minden mérésre a mérést megelőzően otthon fel kell készülni az interneten elérhető mérésleírás alapján. A laboratóriumi gyakorlat honlapja (A mérésleírások itt találhatók meg.): http://atomfizika.elte.hu/akos/orak/kflab/kfmeresek.html

A mérések megkezdésének szükséges feltétele:

Az adott mérés leírásának anyagából belépő zárthelyi sikeres megírása. A zárthelyi 3 kérdést tartalmaz, és ezek legalább 50%-ára helyes választ kell adni. Aki nem teljesíti a szükséges feltételt, a mérést vezető tanárral meg kell állapodjon a pótmérés időpontjában, amikor a belépő zárthelyit újra kell írnia. Az első pótbelépő-zárthelyi esetén 1 jegy levonás történik. Ez azt jelenti, hogy a mérésre bocsátás feltétele is emelkedik! Harmadszor már nem lehet próbálkozni.
Ha nem megfelelő beugró zárthelyi esetén a mérés pótlása valamilyen okból nem lehetséges, akkor másik labormérést kell teljesíteni. Ennek szervezését akkor lehet megkezdeni, ha az eredeti el nem végzett mérés és a belépő zárthelyi sikeresen pótolva lett. A féléves átlagba az eredeti mérés belépő zárthelyi-jegye is beszámít.

A belépő zárthelyi 3 kérdésére egyenként 2 pontot adva a következő szintek határozzák meg az érdemjegyet:
elégséges: 3,0 - 3,4; kétharmad 3,5; közepes: 3,6 - 4,4; háromnegyed 3,5; jó: 4,6 - 5,4; négyötöd 5,5; jeles: 5,6 - 6,0
Aki valamilyen okból nem tud részt venni egy mérésen, ezt a mérést vezetővel, vagy a gyakorlatok szervezőjével a mérés előtt több, mint 24 órával személyesen vagy emailen közölnie kell, ha ezt elmulasztja, és nem vesz részt a mérésen az sikertelen belépő zárthelyinek számít, és az első pótzárthelyivel folytathatja egy megbeszélt időpontban.

A jegyzőkönyvek leadása:

A mérésekről jegyzőkönyvet kell készíteni, a csoport minden tagjának külön-külön. A jegyzőkönyveknek egységes címoldala van, amit a honlapról kell letölteni. A mérések során a csoport tagjai nem ugyanazt a kiértékelési feladatot kapják. Mindenki saját feladatát a jegyzőkönyv címoldalára a méréskor fel kell vezesse részletesen.
A jegyzőkönyvek leadására 2 hét (10 munkanap) áll rendelkezésre. A következő mérések megkezdéséhez az előző mérés jegyzőkönyvét le kell adni az Atomfizikai Tanszéken Csorba Ottónál: Északi Tömb 0.122. A szoba ajtaján jelzett időpontokban lehet a jegyzőkönyvet leadni. A jegyzőkönyvek leadási határidejébe az őszi szünet és a munkaszüneti napok nem számítanak bele.
Akik a határidő előtt adják be a jegyzőkönyvet, azok a jegyzőkönyv hibáiról tudomást szerezhetnek a mérést vezető tanártól, és levonás nélkül kijavíthatják önmaguk otthon a határidőig. (A mérésvezető nem oldja fel a hibát, csak a létéről informál.) A határidő után beérkező jegyzőkönyvek maximális értéke csökken.
Az elérhető pontszámnak (6 + érdemjegy*2) nap felezési ideje van. Részletes értékek: itt.

A jegyzőkönyvek eredményeiről a következő linken lehet informálódni: itt

Gyakorlati jegy:
Gyakorlati jegyet az kaphat, aki mind az öt mérést elvégezte, és elfogadott jegyőkönyet ír róluk. A nem elfogadott jegyzőköny esetén gyakjegy UV az érdemjegy, és a nem elfogadott mérést pótméréssel pótolni kell. A mérési jegyzőkönyvek érdemjegyeinek és a belépő zárthelyik eredményeinek súlyozatlan átlaga alapján számolt jegy.

A jegyzőkönyv formai kérdései:
A mérési jegyzőkönyvekben nem szabad a mérésleírás egyes részeit újra beírni. A saját mérési feladatokat kell megjelölni egyénre szabottan, a mérési eredményeket pontosan meg kell határozni, a hozzá tartozó megfelelő hibaszámítással, valamint a mérés elvégzésének aktuális menetét le kell írni úgy, hogy bárki meg tudja ismételni azt (mintaszámokkal, mérési időkkel). A jegyzőkönybe gondolatokat, indoklásokat kell leírni, azaz, hogy valamit miért éppen így számolunk ki, vagy miért éppen így mnértük le. A számolások eredményeinél adódó mennyiségeknek a számérték mellett a mértékegységeket minden esetben fel kell tüntetni. A mértékegység nélküli eredmény nem elfogadható. Ez esetben a jegyzőkönyv nem elfogadott lesz. A nem megindokolt összefüggések a jegyzőkönyv érdemjegyét csökkentik. A kiértékelés egyes lépéseinek indoklását szövegesen bőven ki kell fejteni.
Grafikonokat hasznos rajzolni, és ezeket mindig meg kell magyarázni: Mi van a tengelyeken, és mi következik az ábrából, ill. az hogyan magyarázható. A mérésekhez az egyoldalas kinyomtatott címlapot (előlapot) mindig el kell vinni, tehát a mérés előtt otthon ki kell nyomtatni. Erre kerül rá az aznapi mérési feladat és a zárthelyik eredményei. A jegyzőkönyvhöz a mérés során lemért adatokat is csatolni kell, ha kell, kinyomtatva.

A mérésekre az egyoldalas előre kinyomtatott címlapot is el kell vinni. Erre kerül rá az aznapi mérési feladat és a zárthelyik eredményei, aláírásokkal ellátva. Ez az oldal a jegyzőkönyvek címlapjaként is szolgál, és a honlapról letölthető [cimlap.doc]. A cimlap jegyzőkönyhöz csatolásának elmulasztása nem elfogadott jegyzőkönyvet eredményezhet.

A jegyzőkönyvek címlapja: itt
Minden mérés megkezdéséhez kinyomtatva és kitöltve el kell vinni!

 


 
ELTE Atomfizikai Tanszék
1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A
Email: akosludens.elte.hu