Valid HTML Valid CSS3

WinSCP segédlet

Mindenekelőtt el kell készíteni a caesaros azonosítót...
Ezt az ugykezelo.elte.hu oldalon lehet megtenni, belépéshez az etr EHA kód kell elsőre, utána már a caesar azonosító a jó. Az oldalon a tennivaló egyértelmű; olyan azonosítót célszerű választani, amit később sem szégyell az ember...
Az azonosítóhoz tartozik egy "azonosíto@caesar.elte.hu" mail-cím és egy "azonosito.web.elte.hu" elérésű tárhely is.
A tárhely (pontosabban az AFS tárhely) elkészülése nem automatikus; ezt az info.caesar.elte.hu honlapon, az alapadatok fülön lehet megtenni. Itt még nincs semmi, pont a feltöltéshez kell a WinSCP.

Munkahely

Az egészet célszerű egy mappa elkészítésével kezdeni. Célszerű az asztalon létrehozni, névnek pedig pl. monogram-dátum kombinációt használni, hogy - a munka során - később is megtaláljuk.
Ne legyenek speciális karakterek a nevében, se szóköz: Kovács János 2013.02.13. helyett pl: KJ130213.

Letöltés

A letöltést a keresőbe pl. a "winscp download" beírásásval lehet kezdeni. A rengeteg lehetőség közül a "portable" (vagy régebben a "stand alone") verziót jó letölteni; ezt csak futtatni kell; nem kell telepíteni, nincs szükség rendszergazdai jogosultságra.
A winscp-t célszerű az előbb elkészített direktoriba menteni. Ilyenkor kb. a képernyő felében jó megnyitni a mappát és a másik részében a böngészőt. Ekkor látszik a mentés eredménye.
Érdemes a böngészőt úgy állítani, hogy kérje a letöltés helyét. E nélkül a "Letöltések" mappába teszi, - a sok más, hasonló próbálkozás eredménye mellé -, onnan jó áttenni a saját mappánkba. Általában tömörített állományt kapunk, ilyenkor jobb egérgomb, kibontás...
Használathoz a "WinSCP.exe"-t kell futtatni.

Indítás

Indítás után ezt látjuk:
winscp_login
Itt a "Host name"-be a "caesar.elte.hu"-t kell írni, az "User name" pedig az azonosító önmagában. A "Password" maradjon üresen.
A "login" megnyomása után el kell fogadni a biztonsági kulcsot:
winscp_host_key
és be lehet írni a jelszót.
Ekkor ezt az ábrát kapjuk:
winscp_felulet
Itt a bal oldalon látjuk a saját (local) gépet, ami előtt ülünk; jobb oldalon a távoli (remote) tárterületet. A kettő között a "tab" gombbal lehet átlépni.
Alapértelmezésben a saját gépen a "Dokumentumok" helyen vagyunk. Itt eggyel följebb (pirosan bekarikázva) lépve látjuk meg az asztalt, benne a saját mappánkkal. Ezt kitallózva lehet átmásolni (F5), amit akarunk.
A távolo gépen a "home"-ban találjuk magunkat (ld később). Amit ide teszünk, azt csak mi látjuk, más nem. Innen a "public_html" linkkel jutunk oda, amit kívülről is lát bárki, aki a webcímet ismeri.
(A "publuc_html" link valójában a "home" mellet lévő "web" mappába visz közvetlenül. A "home"-ból eggyel följebb lépve látszik a "web" mappa; ezt megnyitva érjük el a kintről is látható tárterületet.)

Használat

Érdemes - mint a letöltéskor - a képernyő kb. harmadára tenni a winscp-t, a kétharmadára pedig a böngészőt.
Ugyacsak érdemes a public_html-ben (web) is struktúrálni a tartalmakat (pl: 130223 mint dátumta emlékeztető mappanév) és ebbe dolgozni.

A használt mappát még üresn jó megnézni kintről, a böngészővel.
Utána átmásolni a kívánt - most még csak egy fájlnyi - tartalmat és egy frissítés után látható az eredmény a böngészőben.

Az így látható linket kell majd az óra végén az adott helyre föltölteni.